.

niedziela, 12 października 2014

Nadziewany bakłażan


Eggplant stuffed - ham, cheese and herbs


 
Składniki.
1 bakłażan
2 plastry szynki
2 plastry ser z zielonym pieprzem
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
tymianek
zioła prowansalskie
oliwa do smażenia
białe wino
liście bazylii

Sos czosnkowy
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonez
2 łyżki jogurt
sok z cytryny
sól
biały pieprz

Wykonanie.
Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić białym winem. Podać w całości, albo pokrojony w plastry. Posypać świeżo pokrojoną bazylią. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, jogurt naturalny i przyprawy. Całość wymieszać blenderem.



Łosoś w folii z cytryną


Salmon in foil with lemon


Składniki
25 dag filet z łososia
0,5 łyżeczki  sól morska
1 łyżeczka natka pietruszki
1 łyżeczka koperek
0,5 cytryna
1 łyżeczka oliwa z oliwek
przyprawa do ryb

Wykonanie
Rozłożyć folię aluminiową, przesmarować oliwką, posypać solą morską. Z łososia zdjąć  skórę, oczyścić z ości, położyć na przygotowanej folii, częścią od strony zdjętej skóry. Górną część posypać przyprawą do ryb, następnie natką pietruszki i koperkiem. Na wierzch położyć cienkie plasterki cytryny.

Łososia zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego do 190 oC piekarnika na 20 - 25 minut.


Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym


Peppers stuffed with salmon


Składniki.
3 strąki papryki czerwonej
20 dag łososia lub dorsza
1 kromka chleba tostowego
1 łyżeczka soku z cytryny
150 ml śmietany kremowej
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki oliwy
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie.
Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron.
Z grubszego końca odciąć 2-cm kawałki i gotować przez 5 minut w 100ml śmietanki kremowej. Zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku i mamy sos paprykowy.
Łososia (dorsza ) oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem.
Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać.
Nadzieniem wypełnić strąki papryki.
Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju.
Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce.


Rada. Jeżeli zamiast łososia użyjemy dorsza, to proponuję przesmażyć rybę z cebulką.