.

czwartek, 8 maja 2014

Sernik wg Agnieszki .



Udała mi się Synowa. Złapała bakcyla i zaczęła piec. Sernik wychodzi Jej pyszny. Upiekłem wg Jej wskazówek i  jest pyszny, lekki i puszysty.

Składniki.
3/4 kostki Kasi
160-200 g cukru pudru
8 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
1 laska wanilii
1 kg twarogu na sernik, mielonego
100 g migdałów, płatki

Wykonanie.
Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować.
Żółtka oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć  i ziarenka dodać do masy.
W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać.
Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli.
Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut.
Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie.