.

wtorek, 4 lutego 2014

Smalczykowe kanapki.


Kanapki są jedną z najpopularniejszych przekąsek w naszej kuchni.

Z czystym sumieniem polecam poniższy zestaw ,bo Smakowita Pajda urzekła mnie  wspaniałym smakiem i aromatem, a przede wszystkim dużą zawartością NNKT , brakiem konserwantów , cholesterolu i żadnych "E" !
Na początek elegancka ,ambitna ( bo bardzo domowa )kanapka na śniadanie jak i na kolację.



Kromka domowego razowego chleba.
Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem.
Pastrami wołowe, najlepiej domowe.
Kiełki wyhodowane w domu.
Bułka na dzień dobry.


Któż z nas nie lubi bułki na śniadanie? Proponuję trochę odetchnąć od sera. Chrupiącą bułkę smarujemy smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi , posypujemy świeżym szczypiorkiem i akcentujemy kiszonym ogórkiem oraz czerwonym pieprzem.
Zapas energii do lunchu  zapewniony.
Do pracy ,szybki sandwich.


Między dwiema kromkami chleba, posmarowanymi smalczykiem roślinnym ,układamy plastry wędzonej szynki ,liście sałaty lodowej i oliwki przekrojone wzdłuż .
Taki sandwich to moje ulubione smaki. Dobre smarowidło ,mięsko i sałata lodowa .
Zachęcam do zastąpienia smalcu wieprzowego  Smaczną Pajdą ,bo smakiem mu dorównuje ,a jest zdrowszy.

Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.




Cytrynowy łosoś z piekarnika.


Lemon salmon from the oven.


Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika  20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i  soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni.

Składniki na 6 osób.
6 filet z łososia
1 cytryna
1 kulka mozzarella
2 żółtka
250 ml śmietana 36%
przyprawa do ryb
1,5 kg ziemniaki ugotowane
2 pory
5 dag masło
1 łyżka oliwy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
4 gałązki rozmaryn
4 łyżki olej słonecznikowy
1 łyżeczka czarny uprażony sezam
3 pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12  plasterków  i rozłożyć  na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i  polać łososia. Posypać uprażonym czarnym sezamem i położyć na każdym filecie połowę pomidorka koktajlowego.
Dwa pory pokroić w krążki , przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Dookoła łososi rozłożyć ugotowane ziemniaki i  pory ,oprószyć gałką muszkatołową . Pomiędzy łososia i ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego rozmarynu.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut.