.

niedziela, 12 stycznia 2014

Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami.


Minced pork.


Składniki :

0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
olej do smażenia
ziemniaki małe długie
frytura

Sposób wykonania :

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany.
Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy po patyku. Można spróbować zrobić ukośne nacięcie małym cienkim nożem. Po zrobieniu nacięcia rozciągamy ziemniak na patyku i smażymy we fryturze.